Vinga

Välkommen till Vinga – en oas i Kattegatt

Vinga är den yttre gränsen mot det mäktiga Västerhavet i Göteborgs skärgård, och att vandra över ön och se när vågorna slår in mot klipporna är en upplevelse. Ön är ca. 1000 meter lång i väst-ostlig riktning och 500 meter bred i nord-sydlig och ligger som västerhavets sista utpost. Vinga ligger ca 10 sjömil utanför Göteborg centrum. Svenska staten äger Vinga sedan 1934 och är ett naturreservat sedan 1987.

Ön är formad som ett ”U” och den smala havsviken Gattulven
sträcker sig från västsidan av ön och möter Midsommarviken i öster.
På 1700-talet var det ett sund mellan Vinga och Gattulven.
I söder ligger den mindre ön Koholmen och i sundet mellan öarna ligger Vingas hamn.

Evert Taube växte upp som barn på Vinga, då hans far var sjökapten och fyrmästare på ön. Taube har beskrivit sin barndom som mycket lycklig, präglad av fiske, sjöfart och historier om främmande länder och livet till sjöss.

Det är ingen som bor på Vinga längre men det finns de som arbetar där. Några lotsar och båtmän från Sjöfartsverket som använder lotshamnen, och tekniker som sköter driften av fyren. Västkuststiftelsen sköter naturreservatet och ser till att det hålls rent. Militärerna har utbildningar och andra övningar ibland. Ett antal rederier och fritidsskeppare sköter transporter av folk och varor


Publicerad9 november, 2021  -  SparadSightseeing


Inga kommentarer än


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *