Grötö som att vara på landsbygden

Grötö är en ö och en småort i Öckerö kommun i Bohuslän. På öns norra ände finns en av Bohusläns få sandstränder och längs öns västkust sträcker sig en rullstensås. Personfärja går från Björkö. I stora hamnen finns även en kiosk som är öppen under sommaren och en gästhamn där man kan ligga med båt. Finns även både sandstrand och klippor med stege i anknytning till hamnen.

Badplats Knöten på Grötö ÖN GRÖTÖ – Öckeröarna Göteborgs skärgård Med färja från Björkö eller Öckerö, se västrafiks reseplanerare. Reseplaneraren
Den barnvänliga sandstranden ligger på Grötös nordvästra sida. På badplatsen finns en flytbrygga .Eftersom att ön är bilfri kan man cykla eller promenera till badplatsen.

Ön är en av de tio öar som ingår i Öckerö kommun och ligger i Göteborgs norra skärgård. Namnet kommer av gamla svenska ordet ”Gröt” som betyder ”sten, stenrammel” och syftar på den rullstensås som utgör västra delen av ön. Öckerö kommun och Gotland är för övrigt de enda kommuner i Sverige som saknar fast förbindelse till fastlandet.

På Grötö finns ca 90 åretruntboende vilket gör ön till kommunens minsta sett till befolkningsmängd, men på somrarna mer än fördubblas antalet invånare. En sak som kännetecknar Grötö är avsaknaden av biltrafik, något som även gäller grannön Kalvsund.

Under mitten av 1970-talet bodde här endast ett fåtal familjer, men under 80-talet växte befolkningen kraftigt tack vare både inflyttning och barnafödande. Flertalet hus är från början av 1900-talet, det äldsta är byggt redan 1830.

Natur

Grötö är känt för sin fina natur med ekskogen som största kännetecken. Ekskogen utgör den enda kvarvarande delen av den gamla ekskog som förr fanns på Öckerööarna. På de andra öarna finns inga eller få spår kvar av denna. Husdjur är vanligt och eftersom Grötö är bilfritt finns färre risker de kan utsättas för. Ett fåtal gånger har älgar och någon enstaka räv simmat hit eller vandrat över isen från fastlandet eller andra öar, men dessa är inte kvar. Det finns också en del rådjur som simmat hit blivit kvar. För att hålla landskapet öppet har får och nötkreatur ibland gått här och betat.

Gästhamn

Gästhamnen är belägen på öns nordöstra sida och har plats för ca 15 båtar. Den har blivit ett populärt alternativ till de stora hamnarna längst västkusten, hit söker sig ofta besökare som vill ha det lite lugnare. Alla nödvändiga faciliteter som toalett, dusch, färskvatten samt trådlös Internetanslutning finns. Dock finns det ingen möjlighet att ta ut pengar då Grötö saknar bankomat. Grötö saknar också affär, men på sommaren finns kiosk i hamnen.
Gästhamn

Förbindelser

Färja går från Grötö hamn går ca en gång i timmen från morgon till kväll. För att åka in till Göteborg krävs byte till bilfärja från Björkö till Lilla Varholmen på Hisingen. Buss 24 och Röd Express trafikerar sträckan Lilla Varholmen-Göteborg. Men för att ta sig till kommunens andra öar är det lättast att använda sig av egen båt, så gott som alla invånare på Grötö har idag tillgång till egen båt.

Fast förbindelse i form av bro till Grötö och andra öar i kommunen har i omgångar livligts diskuterats och utretts. Öckerö kommunstyrelse har dock tagit beslutet ej att gå vidare med dessa planer. Kommuninvånarna har också i två lokala folkomröstningar sagt nej. Men sett till enskilda öar ställde sig majoriteten på vissa öar positiv till bro, på andra öar istället negativ.

Färjeläge


Publicerad9 november, 2021  -  SparadSightseeing


Inga kommentarer än


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *